Przejdź do głównej zawartości

74) Kawa z jajem.


 
(Dzisiaj w Moim Wielkim Mieście wiał silny wiatr. Wiosna wydmuchuje ostatki zimy. Się nie mogłam oprzeć i w związku z tym, nabyłam bukiet żonkili - stoją w wazonie i pachną.)
"Kawa z jajem" jest bardziej mleczno-korzenna niż kawowa. Przez jajo gęsta podczas łykania. Można do niej dodać 2 łyżki ciemnego rumu, przez co zrobi się rozgrzewająca. Smak określam jako interesujący.
...

500 ml mleka
 
  
+
1 podzielony strąk wanilii (chodzi nam o zawartość środka strąka)
 

+
1 świeże jajo 


+
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 
 

+
szczypta tartej gałki muszkatołowej

  
+
1-2 łyżki cukru pudru do smaku


+
szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy



Mleko z wanilią delikatnie zagotować w rondelku.
Jajo, cukier i przyprawy utrzeć, powoli zmieszać z mlekiem i wlać z powrotem do rondelka. Mieszając drewnianą łyżką gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Całość powinna się zagęścić.
Zdjąć z ognia, zmieszać z zaparzoną kawą (opcjonalnie dodać 2 łyżki ciemnego rumu)

Wystarczy dla 4 osób.
 
 


ania%
A czekolada na zdjęciu powyżej jest od M., dla mnie, z Londonu :) 
PS
Inne do picia: 

Komentarze

  1. Trafne określenie- w szczególności, że gałka muszkatołowa wyglądała jak metaforyczne jaja :P Niestety nie było cukru pudru, więc do produkcji wykorzystano amfę- daje większego kopa niż rum :x No i przez jajo był połyk z poślizgiem :D
    PY CHO TA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pff... Jeszcze ktoś uwierzy o tym cukrze! :D Ale smaczna - to fakt ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Stół wigilijny 2023.

Pokazuję Wam stoły świąteczne od lat. Zrobiłam wiele ujęć z góry, z boku, z ukosa... a nigdy od spodu - to niedobrze, bo tu dzieją się interesujące manewry łowieckie. To strategiczne miejsce wytrawnego drapieżnika, który doskonale wie, że gdy wystarczająco długo poczeka, w końcu komuś spadnie na podłogę kęs wigilijnej potrawy, albo wysuną się babcine ręce z kawałkiem pysznej rybki dla niego (na babcię zawsze można liczyć). Babcia urodziła się kilka dni przed Wigilią, co jest wielce niepraktyczne, bo najbliżsi wręczają jej  pojedyncze, urodzinowo-świąteczne prezenty. Tym razem otrzymała też bukiet pięknych, białych róż. Dodając im gałązek z choinki, wykorzystałam je do dekoracji stołu świątecznego + kilka szyszek + dwa sojowe puchacze i uroczysta oprawa kolacji gotowa.  Poprzednie stoły były takie: ---> klik stół wigilijny 2022 <--- ---> klik stół wigilijny 2021 <--- --> klik stół wigilijny 2020 <--- ---> klik stół wigilijny 2019 <--- ---> klik stół wigilijny

Stół WIELKANOCNY 2024

  Dostrzegam wiele zalet jajeczek  przepiórczych   na wielkanocnym stole. To naturalne dekoracje zero waste, małe, zgrabne i powabne, a ich nakrapiane skorupki są gotowymi pisankami, bez nakładu pracy. Idealna opcja dla niemających czasu, leniwych, nieumiejących. Uwielbiane przez mojego psa Vito jako smaczki. Jedząc śniadanie, raz po raz sięgamy po jajeczko, obieramy i podajemy Vituniowi, żeby też miał radość z wielkanocnego ucztowania. Obrana skorupka jest od wewnątrz… delikatnie turkusowa - takie cudeńka natura wymyśla. Jak widzicie na zdjęciach, w kolorze turkusowym są też serwetki i wazonik, które robią świeże akcenty wizualne. Gniazdka uwiłam z gałązek brzozy, a wijąc je, czułam podziw dla ptaków, które robią to znacznie piękniej, misterniej i solidniej ode mnie używając tylko dzioba. Alleluja, Alleluja, Alleluja. Poprzednie stoły wielkanocne: WIELKANOC 2023 - KLIKNIJ BY OBEJRZEĆ WIELKANOC 2022 - KLIKNIJ BY OBEJRZEĆ WIELKANOC 2021 - KLIKNIJ BY OBEJRZEĆ WIELKANOC 2020 - KLIKNIJ BY

KARTKI na Boże Narodzenie 2023

Skromne, złote  kartki ode mnie  dla Was <3 Poprzednie były takie: 1) 2013 -> kliknij 2) 2014 -> kliknij 3) 2015 -> kliknij 4) 2016 -> kliknij 5) 2017 -> kliknij wykonanie 5) 2017 -> kliknij gotowe 6) 2018 -> kliknij wykonanie 6) 2018 -> kliknij gotowe 7) 2019 -> kliknij wykonanie 7) 2019 -> kliknij gotowe 8) 2020 -> kliknij wykonanie 8) 2020 -> kliknij gotowe 9) 2021 -> kliknij wykonanie 9) 2021 -> kliknij gotowe 10) 2022 -> kliknij