Miniony piątek był dniem poświęconym czekoladzie.
Z tej okazji spreparowałam gorącą czekoladę z miętą.
Składniki na 2 osoby.
600 ml mleka
+
4 gałązki świeżej mięty,
lekko zgniatamy dla wydobycia aromatu
+
50 g drobno startej, ciemnej czekolady,
o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%
+
cukier do smaku (niekoniecznie)
A teraz:
Mleko z miętą wolno podgrzewamy w rondelku aż do zagotowania. Wolno, by mięta miała czas zaromatyzować mleko. Potem gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Przecedzamy mleko (pozbywamy się mięty), dodajemy do mleka startą czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia się. Najlepiej jest użyć tego urządzonka:
Dzięki niemu mleko bardzo dokładnie zmiesza się z czekoladą i powstanie apetyczna pianka:
ania%
W sesji zdjęciowej udział wzięło też ziarno kakao.
PS
Inne do picia:
Komentarze
Prześlij komentarz