Jeśli
chodzi o kulinaria, dla niektórych osób jest to temat skomplikowany. Na proces powstania
zjadliwego produktu składa się wiele czynników, nad którymi
trzeba umieć zapanować: jakość składników, ich
gramatura, kolejność mieszania, temperatura obróbki itd. Jeden mały błąd i... moje pierniki, które tak pieczołowicie przygotowywałam, trzymałam kilka dni w lodówce jak przepis przykazał, starannie wycinałam w słodkie gwiazdki, pierniki które miały zachwycić smakiem, miękkością, aromatem...
...epickie miały być a wzięły i się SPALIŁY!
Na szczęście Jacek potrafi zrobić tak, że łatwiej jest mi przełknąć porażkę albo wręcz zamienia ją w coś pozytywnego. Przytulił, zgodził się nie mówić nikomu co zaszło a potem rzucił pomysł, by zrobić z nieszczęsnych pierników-spalników bombki na choinkę. Poodcinaliśmy zwęglone spody, pozostałe części przekłuliśmy drucikami i już.
Jednak będzie pięknie.
Tym, którym udaje się przebrnąć do poziomu ozdabiania pierniczków, po pierwsze zazdroszczę, po drugie zachęcam do robienia lukru domowym sposobem. To tylko cukier i woda albo sok z np. cytryny, nawet ja nie mogła bym tego zepsuć. A poczytajcie sobie składy specyfików do dekorowania wypieków dostępnych w sklepach.
Komentarze
Prześlij komentarz